My weekend with Sony Reader PRS-300BC

Sony Reader, blue navyEtter å ha siklet lenge etter et lesebrett, har jeg skaffet meg en Sony Reader.
Hvorfor et lesebrett? Fordi jeg liker digitale løsninger, fordi jeg ike orker å drasse på en bok (ikke engang pocketbøker heller) og fordi iPod har endret vår/min holdning digitale bibliotek i lomma.

Sony eller?

Før jeg bestile min Sony, leste jeg om de ulike produktene på markedet. Kindle er stort i USA, men da låser man seg til Amazon, på samme måte som iTunes og iPod låser deg til Apple. Hva er Amazons planer for Norge? Jeg vet ikke og jeg stoler ikke på planer, bare på realiteter. Det finnes ikke noe amazon.no. Her er Sony sin sammenligning av Reader vs Kindle.

Jeg har også sett på Cybook fra digitalbok.no. Jeg sendte noen spørsmål til support-siden deres og fikk aldri svar, så var den saken grei. Niks Cybook.

Mine digitaler helter, Steve Gibson og Leo Laporte har skrøt av Sony Reader, selv om de har gått over til Kindle. Og dermed var valget klart.

Velkommen til Sony

Jeg sendte min bestilling mandag 19. okt til it24.no . Tirsdag fikk jeg bekreftelsen, onsdag fikk jeg melding om at pakken er sendt og pÃ¥ tordag var den kommet frem. Hurtigere kan man ikke forlange. 10 av 10 poeng til it24.no. Jeg gikk for pocket utgaven som har en litt mindre skjerm, 5″, heller enn standard, 6″, rett og slett av økonomiske grunner og fordi jeg ville se om dette er et produkt for meg. I sÃ¥ fall vil jeg gÃ¥ til en større modell senere, akkurat som med iPod og iPhone. Dette er ikke et valg for livet.

Første inntrykk:

Installasjonenguiden var kort og presis. Det tok 3 timer å lade fullt og deretter var det bare å teste systemet. Etter 4 dager, viser det fortsatt full kapasitet på batteriet.
Sony Reader kommer med noen bøker innlagt. Bortkastet, de fleste er på tysk eller fransk. Men det er bare å slette dem.
Knappene og User Interfacen er helt fint og intuitivt. Men det første jeg la merke til var hvor bra iPhone er som leseskjerm. Jeg har Stanza og Ereader applikasjonene på min iPhone og synes mulighetene der er mye bedre enn på Sony, f.eks til å bla hurtig, søke, o.l. Stanza kommer med ordliste, som er kjekt når man leser i engelske bøker.
På den andre siden, er skjermen til Sony nesten dobbelt så stor som iPhone, har ikke bakgrunnslys og er dermed MYE behageligere enn å lese, Faktisk mer enn på papir.

Sonys software til å legge inn bøker og organisere leseren er ELENDIG. Kontinuerlig krasj, sein, og så upålitelig som det går an. Allerede første dagen gikk jeg inn for Calibre, som er gratis, stabil og jobber hurtig.

Bøker

Du kan kjøpe norske bøker his digitalbok.no og sikkert andre steder. Men det finnes også gratis bøker på nett, f. eks project Gutenberg. Her må man nok nøye seg med Sult og Vildanden på norsk men hundre tusener på andre språk.
For øvrig takler Aony Reader både PDF og Word. Så du kan legge dokumenter rett fra PC/Mac over til Reader.

Det største irritasjonsmomentet til nå har vært å starte å lese en bok. De færreste har lagt inn innholdsfortegnelse (kun 2 av de bøkene jeg har sett på) som betyr at du må bla deg gjennom forside, takk til kona og barna, copyright etc. Akkurat som på DVD der man bruker 10 minutter på å starte en film og må klikke seg gjennom en jungel av valg og menyer. Men du har gjerne en ikke-klikkbar innholdsfortegnelse og ved å trykke på tall-knappene kan du gå til ønsket side. Det sto ikke i manualen.

Totalintrykk

Jeg synes Sony Reader er deilig å holde i og å lese i, men jeg kan ikke si at den nødvendigvis er bedre enn Kindle, Cybook eller andre. Likevel er jeg sikker på at dette er et formart som vil slå an. Å lese på PC skjerm kan ikke sammenlignes med dette. Det var overraksende å se hvor stor forskjell det er å ikke ha bakgrunnslys og flimring. Selv Mac skjermer kommer til kort. I tillegg har iPod-revolusjonen gjort at i dag vil vi ikke ta stilling til hva slags musikk vi vil ta med i bilen ognår vi går ut. Vi tar med alt, eller i hvert fall masse. Og sitter vi på en kafe og vil lese i boka, øsnker vi at boka skal være i lomma og ikke på stuebordet.

PS:

Det har kommet leseskjermer som viser farge i USA. Så min Reader er nok ikke min første og siste, bare min første.