EPub publisering

Mens andre går på skitur i påsken, finner jeg på andre aktiviteter. Ofte er det påskefilmer, som Alien. Andre ganger som i år, å finne ut av ting.
Nå som iPad er ute på markedet, hvordan lager man ePub bøker? Og hva er ePub?
Som eier av iPhone, kan jeg lese Office dokumenter pÃ¥ min telefon. Jeg har ogsÃ¥ en Sony Reader (les gjerne om hva jeg synes om den) til Ã¥ lese bøker jeg har kjøpt eller lastet ned fra gutenberg og lignende siter. Men hva med  egen “produserte” bøker og tekst?

Her er det to alternativer;
Calibre er et opensource program for overføring av dokumenter til ulike lesere, men også til å konvertere til det åpne formatet epub. Fordelen med epub er at de fleste andre enheter som iPhone, iPad og en serie smart telefoner og såkalte lesebrett takler dette formatet. I tillegg finnes Adobe Digital Reader som er gratis og som fungerer som en epub leser på desktop. Også Kindle leser epub, men visstnok etter litt triks. De vil jo at det du leser er kjøpt hos Amazon.
Hva gjør man når man vil begynne med et nytt dokument? Jeg har et dokument som jeg vil lese på iPhone og som jeg vil at andre skal kunne lese også.
Da er programmet Sigil redningen. Det er et opensource og en tekstbehandler  program for epub. Du skriver dokumentet ditt, velger hva som er kapitel 1, 2 osv, legger inn meta data ( forfatter etc.) og velger sett inn TOC (Table Of Content). Nå kan du f.ek. laste opp dokumentet i din blogg og dermed la andre laste det ned ved f.ek. Stanza, et gratis verktøy for å lese epub på mobile enheter. Og det var hele arbeidet. Et arbeid som noen norske forlag sier vil ruinere dem. Hvorfor, sier de ikke noe om.
Men jeg startet med å si at iPhone leser dokumentene. Så hvorfor bry seg om epub?
Jo, mange ebok lesere og smarte mobile enheter leser Office dokumenter. Men i lengden, er de ikke gode nok. Greit å lese en dikt, men. Over flere sider, da sliter øyet.
Her er et eksempel på et Word og et epub dokument. Du får gjette hvilken som er hva. Office er et fantastisk verktøy, men er ment å brukes på kontoret. For lesebrett og annet verktøy, bør man reprodusere sine (lange) dokumenter i et egnet format.